25 Temmuz 2022 Pazartesi

Bir akademisyenden üniversite tercihi yapacak adaylara tavsiyeler

Malumunuz, 2022-YKS (TYT, AYT ve YDT) furyası, bir çok alanda baraj puanın kaldırılması ve benzeri nedenlerle rekor sayıda üniversiteli adayının ter dökmesiyle son buldu. Şimdi de sırada 27 Temmuz-5 Ağustos tarih aralığındaki tercih dönemi yer almakta. Ben de hem çevremdeki bir çok yakınım, öğrencilerim ve belki de öğrenci adaylarımız için nispeten bilindik tavsiyelerin dışında okumak istediğiniz bölümün akademik ve öğretimsel niteliğini değerlendirmenize yarayacak birkaç küçük tavsiyede bulunmak istiyorum.

Yeşil çimlerde oturan üniversite öğrencileri
Üniversite tercihlerini konuşurken şuraya bir klişe görsel de bırakmış olalım; Meşhur kampüs çimleri üzerindeki üniversite gençliği

A. Tercih etmek istediğiniz bölüm(ler)i henüz belirlemediyseniz

Öncelikle üniversite tercihi yaparken öncelikli olarak belirlemeniz gereken husus öğrenim görmek istediğiniz il, üniversite ve kampüs imkanlarından ziyade okuyacağınız bölüm olmalıdır. Zira bir çok durumda, kampüsünüzün büyüklüğü ve güzelliğinden ziyade mezun olduğunuz bölümün etkisi kariyerinizin akıbetinde çok daha belirgin olacaktır. Kısacası öncelikle öğrenim görmek istediğiniz bölüm(ler)i belirlemiş olmanız oldukça önem taşımakta.

B. Tercih etmek istediğiniz bölüm(ler) belli ise

Şimdi sıra üniversite ve elbette şehir seçimine geldi. Burada elbette bir çok farklı değişken söz konusu; öğrenim dili ve süresi, öğrenci barınma ve sosyal aktivite imkanları, -varsa- ek puan, burs vb. olanaklarının önemini eminim hepiniz takdir edersiniz. Bu kısımlar nispeten çoğu kişi tarafından bilindiği için ben işin daha çok akademik altyapı olanakları kısmına değineceğim.

1. Akademik kadronun nicelik ve niteliği

 Bölümünüzü belirlediniz, sıra şimdi hangi üniversiteleri hangi sıraya yazacağınızı belirlemeye geldi. Burada benim tavsiyem öncelikli olarak tercih etmek istediğiniz üniversitenin web sayfasından ilgili fakülte ve bölümün web sayfasının içeriği ile akademik kadrosunu incelemeniz olacaktır.

Hoca sayısı,  unvanlarının dağılımı, akademisyenlerin öğrenim bilgileri ve bölüm tarafından gerçekleştirilen akademik & sosyal faaliyetler ile öğrencilere sunulan profesyonel gelişim imkanları başlıca dikkat edilmesi gereken nicelikler arasında.

Nitelik noktasında da, akademik kadroya tabii hocaların öğrenim geçmişleri, yayımlanmış bilimsel çalışmaları ve katkı sundukları araştırma projeleri, ve hatta ulaşabiliyorsanız özgeçmişlerinden öğrenebileceğiniz yabancı dil yetkinlikleri gibi bir çok faktör de tercih etmeyi düşündüğünüz yerin akademik aurasına çok daha iyi hakim olmanızı sağlayarak sizi öğrenim yaşantınız boyunca avantajlı bir konuma getirebilecektir.

2. Bölüm bazında sunulan ve tercih edeceğiniz üniversitede aktif olarak açılan dersler

Burada dikkat çekmek istediğim bir diğer husus da bölüm içerisinde aktif olarak verilmekte olan dersler olacaktır. 

Özellikle çeşitli ve nispeten zengin bir akademik kadronun bu anlamda sunulan bir çok farklı seçmeli dersi de açabilecek durumda olması kaçınılmazdır. Bu da öğrenim yaşamınız süresince kendi ilgi alanlarınız ve gelişim hedefleriniz doğrultusunda elinizi güçlendirerek sizi daha özgür kılabilecek ve profesyonel gelişim amaçlarınıza yönelik derslere yönelebilmenize vesile olacaktır.

Bölümünüz bünyesinde sunulan tüm derslere ve içeriklerine ilgili üniversitenin Bologna bilgi paketi üzerinden erişebilirsiniz. Ancak aktif olarak açılan dersler hakkında fikir sahibi olabilmek adına ilgili üniversitenin web sayfasından bölümünüzün dahil olduğu fakültenin web sayfasına erişip geçmiş dönemlere ait duyurulan ders programlarını incelemenizde büyük fayda olacaktır. 

3. Lisansüstü eğitim-öğretim olanakları

Son olarak, tercih ettiğiniz bölümü okuyacağınız üniversiteyi seçerken o üniversitede bölümünüzün lisansüstü eğitim-öğretim olanaklarını da mutlaka gözden geçirmenizi öneririm. Bu elbette lisans öncesi bir aday için henüz fazla ileri gitmek olarak algılanabilir. Ancak okumak istediğiniz lisans programının Yüksek Lisans ve hatta Doktora programının da mevcut olduğu bir üniversiteyi tercih etmeye öncelik vermek akıllıca olacaktır. 

Zira lisansüstü programlarının altyapılarını temin edebilmiş bir üniversite bölümü sizi hem lisans öğrenimiz süresince bir çok farklı akademik imkan ile buluşturabilecek hem de lisans mezuniyetiniz sonrasında da akademik yolculuğunuzu devam ettirebilmeniz için aşina olduğunuz bir bağlam sunacaktır.

Mütevazi akademisyen kimliğimin perspektifinden üniversiteli adaylarına tercih dönemi öncesinde naçizane tavsiyelerimi sunmaya çalıştım. Umarım ki her biriniz sizler için en anlamlı çıktılara vesile olacak bölümün ve kurumun öğrencisi olma şansını elde edebilirsiniz. Şimdiden 2022-2023 eğitim-öğretim yılınızı kutluyor ve öğrenim yaşamınız boyunca üstün başarılar diliyorum.

Son olarak, tercih sürecinizde mutlaka yararlanmanızı önerdiğim bazı servisleri aşağıda maddeler halinde sıraladım. Özellikle birinci sıradaki Yükseköğretim Program Atlası bünyesindeki hizmetler hakkında fikriniz olmadan üniversite tercihi yapmaya çalışıyorsanız şimdiden yanlış yolda olduğunuzu söylemeliyim.

Üniversite tercihlerinde yararlanılabilecek servisler ve kaynaklar

Sizler hangi bölüm(ler)i ve üniversiteleri tercih etmeyi düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi ve aklınıza takılanları aşağıdaki yorumlarda paylaşabilirsiniz!

İçerikler ve kullanımı hakkında

Creative Commons Lisansı
Alper DURUKAN tarafından hazırlanan bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Bu lisansın kapsamı dışındaki izinler [email protected] adresinde mevcut olabilir.